Jangan Buang Biji Kurma, Berikut Ialah Khasiatnya

Di bulan Ramadan ini, elok kiranya kalau kita amalkan makan makanan kegemaran Rasulullah SAW. Tetapi tidak terhad pada bulan Ramadhan sahaja, anda juga boleh mengamalkan pada bila-bila masa sekalipun. Dan salah satunya adalah buah kurma.
Semua sedia maklum akan kebaikan buah kurma, buah hebat ini mempunyai pelbagai khasiat kepada manusia seperti memberi tenaga segara kepada kita, kaya dengan serat dan potassium, menajamkan ingatan, penawar racun, mengubati penyakit usus mahupun sembelit dan pelbagai lagi jika kita kerap mengamalkan pemakanan buah ini.
Tetapi tahukah anda bukan isi buah ini saja mempunyai khasiat hebat malahan bijinya juga mempunyai khasiat yang hebat. Pernah dengar kopi biji kurma? Proses pembuatan kopi biji kurma ini juga mudah untuk dilakukan.
Cara Penyediaan Kopi Biji Kurma
1.Basuh biji kurma tersebut dan toskan.
2.Ratakan di dalam dulang kemudian jemur seharian di bawah cahaya matahari.
3.Kemudian bila sudah kering, goreng biji kurma tersebut dalam kuali tanpa minyak.
4.Goreng sehingga hangus dan mengeluarkan aroma seperti kopi.
5.Tumbuk atau blender biji kurma berkenaan dan terhasillah serbuk kopi yang sedia dibancuh untuk di minum.
Mudah bukan? Untuk pengetahuan anda, ini antara kebaikan dan khasiat kopi biji kurma yang elok kita amalkan. Sungguh banyak kebaikkannya, sebab itu kurma merupakan buah-buahan sunnah , kebaikkannya dari isi hingga biji. Berikut ialah kebaikkan kopi kurma:
Memberi tenaga segera
Memulihkan tenaga Syahwat
Menyembuhkan kencing manis
Memberi tenaga kepada lelaki dan wanita
Menghilangkan letih dan lesu
Menghangatkan badan
Mengendorkan saraf yang tegang
Menyembuhkan kanser, keputihan, gatal-gatal dan masuk angin
Menyembuhkan sakit perut
Menyegarkan badan/tidak mengantuk
Menyembuhkan darah tinggi, kolesterol, strok dan goutt
Menyembuhkan sakit kepala/ migrain
Melancarkan peredaran darah
Sumber : wanista.com


via Bin Usrah